Analys Lagercrantz Group

Vinsttillväxt 10 år snitt: 12%
Omsättningstillväxt 10 år snitt: 3,7%
Utdelningstillväxt 10 år snitt: 14,9%
Direktavkastning 2,4%
P/e: 19,3
Soliditet: 39,7%
Vinstmarginal 8,85%
ROE: 21,8%
Börsvärde: 5,5 miljarder


Finansiella mål:
-       Resultattillväxt om 15% per år (2012-2017 ca 17% per år)
-       Avkastning på eget kapital om minst 25%


Lagercrantz är en teknikkoncern som erbjuder lösningar inom el, elektronik, och kommunikation. Lösningarna består av standardkomponenter, kundanpassade produkter och tjänster, programvaror och angränsande system.
Positivt med Lagercrantz är att dem inte bara säljer välkända märkesvaror utan även egenutvecklade produkter, vilket leder till en bättre bruttomarginal.
Att dem säljer egenutvecklade produkter och dessutom ökar försäljningen av egenutvecklade produkter är något mycket positivt, i dagsläget är det ca 50% som sälja under eget varumärke, och om 5 år vill man att 70% av försäljningen ska vara från egna varumärket. Det skulle betyda en ökad bruttomarginal med ca 3%.

Lagercrantz förvärvar bolag som får fortsätta bedriva sin verksamhet precis som innan, det betyder att bolagen har större frihet att fatta beslut nära sin egen marknad.
Dotterbolagen får ha sina egna mål och strategier men med tre krav från koncernen, tillväxt, lönsamhet och utveckling.
Bolaget har som mål att genomföra 4-6 förvärv per år.  



Omsättning per affärstyp:
·       Serviceintäkter 2%
·       Systemintegration 5%
·       Nischproduktion 11%
·       Handel 32%
·       Egna produkter 49%
·       Övrig försäljning 2%



Omsättning per marknadssegment:
·       Övrigt 31%
·       Medicin 1%
·       Säkerhet 2%
·       IT 6%
·       Transport 6%
·       Telekommunikation 7%
·       Bygg & konstruktion 11%
·       Elektronik 14%
·       Kraft & Eldistribution 22%


  
Det finns en riskspridning i och med att man har dotterbolag i många olika marknader. 

37% av Lagercrantz omsättning kommer från Sverige, därefter kommer Danmark med sina 16% och Norge 10%.

Den största risken jag ser med Lagercrantz är att dem är konjunkturkänsliga och resultaten kan påverkas negativt. Fördelen är däremot att i en lågkonjunktur kan förvärv göras till bättre priser än i en högkonjunktur, vilket förhoppningsvis kan bidra positivt till resultaten kommande år. Bolaget har i dagsläget en kassa på 4,6% av de totala tillgångarna, vilket är en hög nivå om man jämför med de tidigare 10 åren. Att dem har en större kassa i dagsläget är bra i och med att vi befinner oss i en högkonjunktur, det visar att dem är redo för sämre tider och kan förhoppningsvis göra bra affärer. Enligt bolaget själva ska en stigande andel internationell expansiva produktbolag i portföljen ska riskerna för större svängningar i efterfrågan och tillväxten kunna motverkas.

I och med högkonjunkturen och att Lagercrantz är ett konjunkturkänsligt bolag är det kanske fel att kliva på tåget i dagsläget, med lite tålamod kan man kanske köpa bolaget till ett väldigt bra pris. Men vem vet när det vänder, dagens kurs på 78kr är kanske ett drömköp om 2-3 år.
Men dagens p/e-tal 19,3, tycker jag fortfarande är lite för dyrt. I och med dagens ränteläge kan värderingen pressas ner på hela börsen vid eventuella räntehöjningar. Vi vet inte heller när nästa stora nedgång kommer, men när den kommer, om den kommer, är Lagercrantz ett bolag som kommer plockas in till portföljen.







Källor:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

H&M - Köpa eller sälja?

Börskraschen är nära eller?