Börskraschen är nära eller?

I dagsläget pratar man om hur höga värderingarna är på börsen. Varför pratar man så mycket om en större nedgång när man vet att börsen alltid kommer igen? Varför pratar man så mycket om att minska exponeringen mot aktier när man samtidigt pratar man om hur svårt det är att pricka toppen/botten?

Källa: Avanza


Varför man pratar om det tror jag är för att många känner sig bättre än vad de kanske är. Det är väldigt många som försöker att pricka men går miste om avkastning just på grund av att man står utanför marknaden i fel tillfälle. Tänkvärt är att kvinnor lyckas bättre på börsen än män, på grund av att kvinnor har ett sämre självförtroende, vilket innebär att kvinnor gärna köper stabila bolag som tjänar pengar och behåller. Män är mer för att tajma marknaden dvs mycket mer fler transaktioner. 
Nedan kommer en bild som visar hur mycket bättre kvinnors favoritaktier gått än börsen.

källa: http://blogg.avanza.se/hemberg/2017/03/08/kvinnor-vinnare-pa-borsen/kvinnorna-utklassar-borsen

Men varför ska man då vara så rädd för en krasch? Under finanskrisen 2008 så tappade storbolagsindexet OMXS30 (30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen) 48,52%, 100 000kr hade då varit värda 48 520kr. Förmodligen gör det ganska ont att se sina aktier bli värda så lite. Men det intressanta är att på nyårsafton 2010 hade OMXS30 gått upp 109,26% sedan botten 2008. Två år senare hade OMXS30 alltså återhämtat sig från en av de värsta krascherna i historien.  De 100 000 kronorna hade då varit värda 101 533kr. Alltså ingen vidare avkastning under de två åren. Men då ska man även ha haft oturen att investera dom 100 000 kronorna på absoluta toppen innan kraschen. Alltså ingen skada skedd efter två år i en helvetes nedgång.
 Med facit i hand så hade det bästa varit att köpa på sig fler aktier på botten 2008, det hade vi förmodligen inte lyckats med, men ungefär på botten, då hade en investering på 100 000kr till varit värd 209 260kr på bara 2 år. Då hade man haft värdepapper för 310 793kr. Helt okej avkastning för att ha investerat först på toppen innan den stora krisen.
Exempel på ett bolag man kunde investerat i under 2008 är verkstadsbolaget Atlas Copco.  Den 9 juli på 2007 toppade Atlas på 110,79kr för en aktie, den 17 november 2008 bottnade den på 39,38kr, dvs -64,46%. Den 13 december 2010 hade Atlas Copco stigit till 151,14kr. Det är 283,8% från när den bottnade den 17 november 2008. 
283,8% på bara 2 år. Idag (5 juni 2017) kostar en aktie i det fina bolaget 286,80kr. 

När börsen faller under större kriser drar det med alla bolag på börsen. Fast det egentligen inte händer något i själva bolaget så går aktien ner väldigt mycket. Då är det ett jättebra tillfälle att köpa kvalitet billigt, som Atlas Copco. De flesta bolagen på stockholmsbörsen blir tvungna att sänka sin utdelning på grund av lägre vinst när Sverige är i lågkonjunktur. Atlas Copco sänkte inte sin utdelning under finanskrisen, det tyder på att bolaget står starkt och att bolaget tror på bra resultat kommande år. 

Innan jag berättar hur jag tycker att man ska agera på börsen så vill jag visa hur mycket avkastning man kan gå miste om när man står utanför börsen. 


Källa: http://blogg.ekonomikunskap.com/2016/01/12/efter-regn-kommer-finansiellt-solsken/

Som bilden visar är alltså det överlägset bästa att alltid vara 100% investerad över en längre tidsperiod


När man har sett bilden blir det ganska tydligt vad jag tycker att man ska ha för strategi. 
Att alltid vara fullinvesterad, samt att varje månad när lönen kommer ska man sätta av en del av sin lön till aktiesparande. Ett bra sätt är autogiro till sitt investeringssparkonto den 25e varje månad. Då hinner man inte se pengarna på sitt vanliga konto innan dem redan finns på investeringssparkontot, och man vänjer sig med att vara utan den del man har valt att sätta av. 

Källa: Avanza

Väljer man att spara 2000kr varje månad i 20 år till 11% årlig avkastning blir summan 1 631 214kr Man kan tycka att 11% avkastning varje år låter mycket, men det är faktiskt vad stockholmsbörsen har ökat med i snitt sen 1985. 

Nedan kommer några tänkvärda citat från några av världens mest framgångsrika investerare:

”Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections them selves.” – Peter Lynch

”Everyone has the brainpower to follow the stockmarket. If you made it through fith grade math, you can do it” – Peter Lynch

”If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.”– Warren Buffet

”Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.” – Warren Buffet

”Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago” – Warren Buffet

/ Brixistane Invest





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Analys Lagercrantz Group

H&M - Köpa eller sälja?